Kodály Zoltán és Ottorino Respighi művei szólalnak meg a Zeneakadémián

Rajk Judit alt, a fővárosi Vonósok és a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusa szólaltatja Kodály és Respighi műveit október 18-án a Nagyteremben.

Az Átformált tradíciók című esten Alessandro Cedrone, az Ankarai Opera főzeneigazgatója vezényel.

A hangversenyen szokatlan válogatásban és izgalmas társításban hangzanak el a 135 éve született és 50 éve elhalálozott Kodály Zoltán vokális művei, ugyanakkor egyik legnevezetesebb kortársa, az olasz Ottorino Respighi alkotásai.

Kodály Zoltán és Ottorino Respighi művei szólalnak meg a Zeneakadémián

Mindketten a zenei impresszionizmus terjedelmes mesterei, iskolateremtő oktatók voltak, erősen hatott rájuk Debussy megjelenése, és az olasz mestert a Zeneakadémia tiszteletbeli tanárrá avatta. Műveikben a hagyományos dallamok a maguk egyszerűségében átalakulnak 20. századi „új-régi” zenévé.

A kétszeres Artisjus-díjas Rajk Judit a 20. századi és jelenkori vokális irodalom egyik legavatottabb és legelhivatottabb előadója, a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének tanára, a kecskeméti Internacionális Kodály Intézet professzora.

Az esten orgonán közreműködő Pétery Dóra a billentyűs hangszerek széles látókörű és repertoárú, multifunkcionális művelője, aki ugyancsak tanít az egyházzene szakon, tanulmányait ugyanakkor Finnországban, Spányi Miklós osztályában tökéletesítette.

Az est karmestere az Ankarai Opera főzeneigazgatója, zenekarok és internacionális operafesztiválok állandó vendége, aki az olaszországi Sora településében saját kórusát és zenekarát is vezeti, és az utóbbi években gyakran tűzte műsorra magyar szerzők műveit. A Kossuth-díjas hegedűművész, Botvay Károly vezette Fővárosi Vonósok mellett a meseszerű összeállítás megszólaltatásában közreműködő másik együttesként a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusát hallgathatja meg a nézőközönség.

A koncert után a Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Rajk Judit, Alessandro Cedrone, mindemellett Czinege Ádám moderátor számít a nagyközönségre.

mti

Hozzászólások lezárva.