Nyolc nyelvű koncert a Szent István-bazilikában

Nyolc nyelven szólalnak meg dalok, himnuszok és imák Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs és a Szent Efrém Férfikar előadásában a fővárosi Szent István-bazilikában.

Az Orientale lumen széria hatodik évadának záróhangversenyén – az ortodox pünkösd alkalmából – ógörög és ószláv motetták, héber zsoltár, jiddis könyörgés, latin misetétel, hindi vallásos dal, cseh és bolgár ballada hangzik el.

Nyolc nyelvű koncert a Szent István-bazilikában

A hangversenyen több földrész szakrális hagyományának megszólaltatása mellett Bartók és Ligeti egy-egy műve is felcsendül – közölte az együttes.

Az est Szokolay Dongó Balázs improvizációs dudajátékával kezdődik, ezt követően Palya Bea előadásában a Magasztallak én tégedet… kezdetű ősi magyar fohász hangzik el. A vallásos folklór mellett magyar mesterek – Dukay, Jeney, Szokolay – kompozíciói is megszólalnak.

A Szent Efrém Férfikar Bartók Béla és Ligeti György egy-egy műve mellett Szokolay Sándor Missa Brevis című, Magyarországon eddig be nem mutatott miséjéből is énekel, azonfelül Bubnó Tamás harangimájának ősbemutatója is elhangzik a Ragupati Raghav Raga Ram című hindi nyelvű ének mellett. A publikum most először hallhatja Palya Bea Tág a Föld című dalát is.

A hagyományokhoz híven a koncert együttes énekléssel zárul, mindent összevetve a művészek a csaknem ezerfőnyi közönséggel egyesült erővel szólaltatnak meg egy ősi Athos-i himnuszt, tetejébe A Pünkösdnek jeles napján című magyar népdalt.

mti

Hozzászólások lezárva.