Új kikötőt avattak a Nemzeti Színház és a Müpa mellett

Átadták a fővárosi Közlekedési Centrum (BKK) új, a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája mellett található kikötőjét, ahol a D11-es és a D12-es hajójáratok végállomása lesz.

A fővárosi kulturális élet két jeles intézményének közvetlen közelében elhelyezkedő új hajóállomás ünnepélyes átadásán Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes nyomatékosította a fejlesztés szimbolikus értékét, tudniillik A főváros vezetése részére minden közlekedési mód szintén értékes.

Új kikötőt avattak a Nemzeti Színház és a Müpa mellett

Új kikötőt avattak a Nemzeti Színház és a Müpa mellett

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója nyomatékosította, a társaság azon dolgozik, hogy a személyhajózás a főváros és a környező települések közösségi közlekedésének egész értékű elemévé váljon. Ehhez olyan projektet kell megvalósítani, amely összefüggéseiben kezeli a járművek, a kikötők, az eltérő utasforgalmi és karbantartó létesítmények üzemelését, illetve a turisztikai és városfejlesztési szempontokat is – mondta a vezérigazgató.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója hívta fel a figyelmet arra: öt éve indult újra a menetrend szerinti közösségi közlekedés a Dunán. Sokan kételkedtek abban, hogy sikeres lesz, ellenben az idő igazolta a döntést: naponta csaknem kétezren veszik igénybe a D11-es és a D12-es hajójáratot.

A D11-es és a D12-es hajójárat ez idáig Újpesttől a Haller utcáig, emellett a Rómaifürdőtől a Boráros térig közlekedett.

A dunai hajózás az 1960-70-es években élte virágkorát, mikor is a hajók évi kétmillió utast szállítottak. A rendszerváltást követő lassú leépülése után 2009-ben kezdett a szektor újjáéledni, amikor 2009-2012 közt Budapesten európai uniós támogatással 9 kikötőt alakítottak ki, ezenkívül újítottak fel, melyeket a BKK a D11-es, a D12-es (és a mára megszűnt D13-as) járattal kapcsolt a közlekedési hálózatába.

mti

Hozzászólások lezárva.