A görög börtönök ihlették zenével indul az Átlátszó Hang fesztivál

A görög ARTéfacts Ensemble fellépésével indul január 6-án, pénteken az ez évi Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál a Zeneakadémia épületében.

A speciális koncertről Gryllus Samu zeneszerző, a rendezvény egyik kurátor hangoztatta: az együttes egy görög női börtönben szervezett zenei workshopokat az elítélteknek, amelyeken felvételeket is rögzítettek. Ezeket elküldték hat európai zeneszerzőnek, akik a felvételek anyagára támaszkodva írták meg a hangversenyen elhangzó darabokat.

A görög börtönök ihlették zenével indul az Átlátszó Hang fesztivál

A görög ARTéfacts Ensemble zenekar

Hozzáfűzte: az elmúlt négy évben jelentőségteljesen bővült az esemény helyszíneinek száma, idén a Müpában, a Szimpla Kertben, a Közép-Európai Felsőfokú intézményben (CEU) és az Aurórában is lesznek programok a Hermina Galéria, a Zeneakadémia, a Trafó, a főváros Music Center (BMC) és Fuga – A főváros Építészeti Center mellett. A koncerteket interaktív „beavató foglalkozások” előzik meg, amelyeken a nézők többet tudhat meg a darabokról és az alkotási folyamatról is.

A kortárs újzene világának – maga a műfaj jókora múltra tekint vissza, Bartók Béla már 100 évvel ezelőtt küzdött az elismertetéséért – egyik újdonsága az úgy nevezett „modern diszciplína”, amely olyan előadóművészeket jelöl, akik a zenét „performativitással”, színházzal és tánccal is kombinálják fellépéseiken. Erős tendencia a vizualitás, a film felé fordulás is – nyilatkozta Gryllus Samu.

mti

Hozzászólások lezárva.