Összeállt a Sziget Világzenei Nagyszínpadjának programja

Kikerekedett az ez évi Sziget Világzenei Nagyszínpadának programja, ami ezúttal egy „nulladik” nappal bővül, mindent összevetve hat napon keresztül kínálja a felhőtlen szórakozást biztosító „bulizenét” a műfaj nagyjaival, friss tehetségeivel, visszatérő sztárjaival és kísérletező produkciókkal.

A Sziget Fesztiválköztársaság „világzenei központja” idén is magába olvasztja Roma Sátor, Afro-Latin-Reggae Színpad és Hungarikum falu programját – egy olyan világzenei színteret teremtve, ahol koncentráltan válnak hozzáférhetővé a műfaj képviselői. A tekintélyes sztárok mellett az újonnan feltűnt előadókat is bemutatja – olyanokat, akiket csak a Szigeten fedezhet fel a színpadhoz újra és újra visszatérő hazai és határon túli publikum. S bár megkülönböztetett figyelmet fordít az Európa-szerte hódító Balkan Beat és a ska-alapú tánczenék előadóira, az nagyobb érzékenységgel rendelkezik vagy kísérletező jellegű produkciókat sem zárja ki. Ez a színtér az elmúlt két évhez hasonlóan az éjszakai órákban is funkcionál, részben – akusztikus jellegű – élő zenével, részben internacionális világzenei sztár DJ-k szerepeltetésével. Mindent összevetve – a „rendes” fesztiválnapokon – naponta öt zenekar és egy DJ produkcióját élvezheti a publikum.

S nézzük a színes felhozatalt. A nulladik nap három produkciót ígér. Itt lesz napjaink egyik legkeresettebb énekese, a korábbi Grammy jelölt Buika, aki a flamenco, az afrikai poliritmusok, a dzsessz, a soul és a pop világában ugyanúgy otthonos. Az indiai szülők gyermekeként San Franciscóban született Rupa Marya, egy kirívóan ragyogó előadó, akinek tekintetében a legmélyebb személyesség és a pörgős buli-fíling pompásan összefér, emellett Ilaria Graziano és Francesco Forni duója, kiknek előző évben megjelent folkos-bluesos lemezük azt példázza, hogy egy szál gitárral és egy – olykor két – énekhanggal nemcsak bámulatos érzékenységű, de szédületesen sokszínű dalokat lehet előadni.

A „rendes” napokon mindazonáltal jön a szerb Goran Bregovic – akinek évtizedek óta a Balkán himnuszaiként terjednek örökzöldjei – az elmaradhatatlan Wedding and Funeral Orchestra élén; a húszéves fennállását ünneplő román Fanfare Ciocarlia; kareliai etnopopjával az előző évben újjászületett Värttinä; az elementáris orosz ska klasszikusa, a Leningrad; az algériai rai hagyományt forradalmasító Rachid Taha; az olasz Baro Drom Orkestar, melynek zenéje a Balkán cigányzenéjének, a klezmernek, ráadásul az örmény és a salentói muzsikáknak a keveréke; a berlini székhelyű, tíz évvel ezelőtt Django Reinhardt által inspirált gypsy szvingjével feltűnt Django Lassi; a sivatagi blues és a latin popzene ellenállhatatlan elegyét szerző nyugat-szaharai Aziza Brahim; az irak ’n’ roll műfaját megteremtő Dudu Tassa & The Kuwaitis Izraelből; a balkáni, a török és a cigányzenék dzsesszes felhangú fúziójával érkező The Džambo Aguševi Orchestra; punkos sanzonjaival a francia Les Hurlements d’Leo; a mediterráneum „legütősebb” együttese, a nápolyi Enzo Avitabile & Bottari, ezúttal megtoldva a Scorribanda fúvósaival is; a huszonöt éves fennállását modern albummal ünneplő olasz legenda, a Mau Mau; a klezmert és a latin tánczenét tvisztbe öltő angol szupergroup, a Yiddish Twist Orchestra; az elektronikus cumbia kolumbiai csillaga, a Systema Solar; szintén Kolumbiából „a planéta talán legjobb bulizenekaraként” nyilvánított salsaegyüttes, az LA-33; a kubai dancehall modern csillaga, La Dame Blanche; „a Balkan Beastie Boys”-ának nevezett Soviet Suprem; a mindent elsöprő balkán-amerikai etnorockot játszó Kultur Shock Seattle-ből; ír kocsmapunkjával a spanyol Malasañers; a rezes hagyományt teljesen korszerű alapra fektető angol Hackney Colliery Band. A határon innenről ugyanakkor a Világzenei Nagyszínpad vendége lesz a PASO, a Cimbaliband, és a Lajkó Félix feat. Óperentzia – a maga fantasztikusan modern „party-zenéjével”, ugyanakkor színpadra kerül a pécsi pszichobilly, alternatív country és rock ‘n’ roll jegyekkel operáló Psycho Mutants is.

Hozzászólások lezárva.