A budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztályát felújítva adták át

Átadták a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház telephelyén lévő felújított pszichiátriai osztályát pénteken, a beruházás 69 millió forintba került.

Vályi-Nagy István, az intézmény főigazgatója az eseményen elmondta, a 64 ágyas pszichiátriai osztály teljes körű, a 69 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztály pedig részleges felújításon esett át.

A beruházás során – amely tavaly decemberben kezdődött – teljesen átalakították, biztonságosabbá tették a kórház zártosztályát, valamint gerontopszichiátriai részleget alakítottak ki, ahol, szintén elkülönítve, az idős betegeket tudják kezelni – ismertette a főigazgató.

A felújítás részeként megújult a pszichiátriának helyet adó épület tetőszerkezete, a kórtermeket kifestették, új vizesblokkokat alakítottak ki és kicserélték a bútorzatot. Ezeken kívül – folytatta a főigazgató – a biztonság növelése érdekében az épületet bekamerázták.

Vályi-Nagy István beszámolt arról is, hogy az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi telephelyén európai uniós forrásból megújították a traumatológiai pavilon homlokzatát és új nyílászárók kerültek az épületre. Ezen kívül 300 millió forintból új képalkotó diagnosztikai eszközöket vásároltak.

A főigazgató elmondta azt is, hogy a pszichiátriai osztály beruházására 40 millió forintot a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a vis maior keretéből adott, a fennmaradó 29 millió forintot az intézmény saját forrásából biztosította.

Németh László, az ÁEEK főigazgatója arról beszélt, hogy a pszichiátriai betegek ellátásának javítása a kormány egészségpolitikájának egyik fontos célja, tekintettel arra, hogy 2007-ben bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet.

Az ÁEEK alapvető feladata az egészségügyi vagyonnal való hatékony gazdálkodás és üzemeltetés támogatása – mondta, hozzátéve, sok a jogos elvárás, de minden szakmai lehetőséget kihasználva próbálnak megfelelni a korszerű ellátási igényeknek.

Emlékeztetett, az uniós fejlesztési projekteknek köszönhetően az elmúlt öt évben 322 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések, részleges vagy teljes felújítások, és 100 milliárd forint értékben gép-, illetve műszerbeszerzések.

Németh László megjegyezte ugyanakkor, hogy a fővárosi egészségügyi intézmények infrastruktúrája megújításra szorul.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Hozzászólások lezárva.