A Pesti Vigadóban volt megtekinthető Liszt Ferenc dedikált portréképe

Liszt Ferenc privát kézjegyével ellátott portréfotóját mutatták be hétfőn a Pesti Vigadóban a 150 éves a Vigadó című programsorozat zárásaként; a fényképet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) internacionális aukción vásárolta meg.

Az MMA titkársága internacionális aukción vásárolta meg 3800 euróért (mintegy 1, 2 millió forintért) a felvételt, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótárában helyeznek el letétbe. A Liszt Ferencről 1873 tavaszán Bécsben csinált portré nagyított másolata a Vigadóban észrevehető ezt követően – nyilatkozta Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára a hétfői sajtóeseményen Budapesten.

A főtitkár kiemelte: a Pesti Vigadó – amely a magyar kultúra és az egyetemes értékek szellemi székháza lett – története elválaszthatatlan Liszt Ferenctől, merthogy a zeneszerző többször is adott koncertet az épületben.

Szőnyiné Szerző Katalin zenetörténész nyomatékosította: a Pesti Vigadó Liszt-emlékhely, tudniillik a zeneszerző 1865. és 1885. közt több mint 30 alkalommal lépett fel itt dirigensként és zongoraművészként, emellett több mint 100 alkalommal volt jelen egy-egy barátja, növendéke, jókora zenei kortársa koncertjén, jelezve, hogy az esemény az európai zenei élet, a magyar főváros zenei élete részére rendkívül releváns.

A 150 éves a Vigadó programsorozatról szólva Molnárné Szunyi Barbara, a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. ügyvezetője állította: a rendezvénysorozat ideje alatt és az ahhoz szorosan kapcsolódó eseményekre több mint hétezren látogattak el, a 2015. január 22-i nyílt napon mintegy kétezren tekintették meg az épületet.

Az ügyvezető hozzáfűzte: idén szintén tartanak ezt követően nyílt napokat, egyet tavasszal, egyet ugyanakkor az őszi időszakban, hogy a lehető legtöbben térhessenek be a házba díjmentesen.

A Vigadóban szervezett tavalyi programok közül kiemelte a múlt év áprilisában meghirdetett gyermekrajzpályázatot, a középiskolásoknak szóló művészettörténeti versenyt, tetejébe Liszt Ferenc Szent Erzsébet legendája című oratóriuma ősbemutatójának 150. évfordulóját, amely során az eredeti mű rekonstruálására tettek kísérletet.

(mti)

Hozzászólások lezárva.