Problémamentes a fővárosi állatkert működése, a kieső bevétel meghaladja a százmillió forintot

Problémamentes a koronavírus-járvány folytán március 15. óta zárva tartó Fővárosi Állat- Növénykert működése, az állatokról még mindig a legmagasabb színvonalon gondoskodnak, a kieső bevételek egy hónap alatt elérték a 100 millió forintot.

A Fővárosi Állat- és Növénykert költségvetési szerv, fenntartója Budapest főváros Önkormányzata. Működési költségeit részben saját működési bevételeiből, részben a fenntartó által működési célra adott támogatásból fedezi – olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert az eljuttatott közleményében.

Mint írják, miközben a működési kiadások tulajdonképpen változatlanok maradtak, az átmeneti zárva tartás folytán március 15-e óta kiesett bevétel meghaladja a százmillió forintot. Az állatkert számára elérhető pénzeszközök és készletek ellenben ebben az időszakban is lehetővé tették a kert lakóiról való gondoskodást. Az intézmény vezetése kapcsolatban áll a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal, és szövetségben dolgoznak a felmerülő nehézségek megoldásán – áll a közleményben.

Problémamentes a fővárosi állatkert működése, a kieső bevétel meghaladja a százmillió forintot

Problémamentes a fővárosi állatkert működése, a kieső bevétel meghaladja a százmillió forintot

Mint kiemelik, bár az állatkert március 15-e óta nem fogad vendégeket, az állatokról még mindig a legmagasabb színvonalon gondoskodnak, ezáltal nem kell nélkülöznie a kert több mint tízezer lakójának. A takarmányellátás biztosított, mert az állatkertnek ezelőtt beszerzett készletei, tartalékai is vannak, és a járvány a újabb beszerzések kapcsán sem okozott fennakadásokat – teszik hozzá.

Mint kiemelik, az állatkertek részére releváns küldetés, hogy természetközeli szabadidős programot, élményeket és látnivalókat kínáljanak a közönségnek, és az is, hogy terjesszék az élővilággal, a természettel kapcsolatos ismereteket, alakítják a környezettudatos szemléletet.

Mint írják, ez a tevékenység ellenben nem működhet a szokott módon, emiatt a városligeti intézmény az elmúlt hetekben a szokásosnál is több hírt, képes beszámolót és kisfilmet tett közzé honlapján és a közösségi médiában.

Ezenkívül rendszeresen készítenek és tesznek közzé olyan anyagokat, amelyek igyekeznek pótolni a tanulmányi csoportok állatkerti látogatásait és a zoopedagógiai foglalkozásokat. Az állatkert Youtube-csatornáján, Facebook-oldalán és weboldalán megtalálható anyagoknak a tanárok mellett azok a szülők is hasznukat vehetik, akik otthon maradva próbálnak programot kieszelni gyerekeiknek.

Az állatkert több kifutójánál is vannak webkamerák, ezeken át a kíváncsiskodók otthonról is megfigyelhetik az állatokat. Az oroszlánfókák tréningjét is nyomon lehet mindent összevetve követni, amellett a Dél-Amerika kifutóban délutánonként azt a kistapírt is látni lehet időnként, aminek világra jövetelét múlt héten hozta nyilvánosságra az intézmény.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az intézmény csaknem 240 munkatársa rendkívüli munkarendben dolgozik félszáz heterogén munkakörben. Az állatkerti munkavállalók illetménye és juttatásai nem változtak, és senkinek nem került veszélybe az állása, az intézményben most is vannak meghirdetett álláshelyek – írják.

Mint írják, több alkalom nyílik támogatni az állatkertet, amelyiknek van alapítványa, számlaszáma a honlapon hozzáférhető. Az Állatkerti Alapítvány a napokban egy új adománygyűjtő felületet is indított.

MTI

Hozzászólások lezárva.