Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Felsőfokú intézményben

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Felsőfokú intézményben. A műtétet egy 52 éves férfin hajtották végre február 9-én, a páciens a műtét után tizenkét nappal hazamehetett.

Merkely Béla, az intézmény rektora a sajtótájékoztatón azt mondta el, hogy az egyetem transzplantációs és sebészeti klinikáján előző évben 130 nem élődonoros veseátültetést végeztek, ezzel az egyetem az Eurotransplant legfrissebb listáján – egy beavatkozással lemaradva – a második helyre került.

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Felsőfokú intézményben

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Felsőfokú intézményben

A rektor kiemelte, sokan sokat tettek azért, hogy az egyetem az európai országok hasonló intézményeinek sorában a legjobbak közt legyen a transzplantációk számában. A szív- és májátültetések Eurotransplant-listáján a második helyen megjelenik az intézmény, előbbiből előző évben 64-et, utóbbiból 80-at végeztek el.

Merkely Béla alapján a legszámottevőbb cél, hogy a lehető legtöbb betegnek biztosítsanak kimagasló életet ezekkel a műtétekkel. Kijelentette még: az intézményben 3500 szervátültetettet “követnek”, kezelnek örökösen.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára azt mondta el, hogy napjainkban már a szervátültetés rutinfeladatnak számít.

A betegek életéért folytatott küzdelem nem verseny, de Magyarország a szív-, a vese- és a májátültetést nézve jó helyzetben van az európai országok közt. Mindezt a magas szintű orvosképzés, betegellátás és akadémiai háttér biztosítja, ahol az egyetem élen jár – tette hozzá.

Kóbori László, az egyetem transzplantációs és sebészeti klinikájának igazgatója kijelentette, büszke arra, hogy a szív-, a máj- és a veseátültetéseknél sikerült rekordot elérniük, és javult a túlélési statisztika is.

Az ötezredik veseátültetést egy 52 éves férfin hajtották végre, aki az Eurotransplanton át jutott veséhez, amit repülővel szállítottak Budapestre. A beteg szövődmények nélkül, a műtétet követő 12. napon hazamehetett, onnantól is jól van.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója az Eurotransplant adatait ismertetve közölte: előző évben Magyarországon az eltávozott donorból történő szervadományozások száma 180 volt, ami tizenkettővel több az előző évinél. Agyhalottakból 543 szervet távolítottak el, és harminc élődonoros veseátültetésre is sor került 2019-ben.

A mester közölte, múlt évben 440 szervátültetés történt Magyarországon, ebből 266 vese-, 79 máj-, 72 szív-, öt vegyített vese- és hasnyálmirigy-átültetés, továbbá 18 tüdőátültetés volt. A transzplantációs várólistára 612 új beteg került fel – tette hozzá.

Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Mellkasi Centrum és a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika vezetője azt mondta el, hogy a tüdőtranszplantációs program a legfiatalabb minden közül, merthogy tüdőátültetésre csak 2015-ben nyílt mód. Bízik abban, hogy ez a program is sikeres lesz, és mihamarabb beszámolhatnak az ötezredik tüdőátültetésről is.

mti

Hozzászólások lezárva.