Bukarestben tárt a közönség elé magyar nyelvű szentmisét Erdő Péter bíboros

Magyar nyelvű szentmisét ismertetett Bukarestben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-fővárosi érsek, aki homíliájában reményét fejezte ki, hogy lelki áldás lesz az őszi budapesti 52. Internacionális Eucharisztikus Kongresszus, ahol magyarok és nem magyarok átélhetik az együttes ünneplés nagyszerűségét.

Az ünnepi szentmisét a bíboros a Minden Kegyelmek Édesanyjáról elnevezett, leginkább barátok templomaként ismert bukaresti belvárosi istenháza magyar közösségének meghívására celebrálta. Erdő Péter kifejtette: a szeptember 13. és 20. közt zajló fővárosi Internacionális Eucharisztikus Kongresszus nagyszerű alkalom lesz, hogy a résztvevők “együttesen és szentségi módon” könyörögjenek Istenért, az egyház életéért, azért, hogy a “közöttünk csírázó isteni élet valódi képviselői és terjesztői legyünk”. Kijelentette még, hogy a kongresszus alkalmából az egyéni és közösségi életben való megújulásért kell imádkozni, ami Isten csodálatos működéseként lehetséges, merthogy a szervező bizottság ezt a megújulást nem tudja megtervezni. A bíboros közölte, Bukarestből is várnak híveket a fővárosi egyházi eseményre.

Bukarestben tárt a közönség elé magyar nyelvű szentmisét Erdő Péter bíboros

Bukarestben tárt a közönség elé magyar nyelvű szentmisét Erdő Péter bíboros

Erdő Péter részt vett Aurel Perca új bukaresti érsek-metropolita ünnepélyes hivatalba iktatásán a Szent-József székesegyházban. Perca eddig a jászvásári egyházmegye segédpüspöke volt, A katolikus egyházfő őt nevezte ki novemberben Ioan Robu leköszönő bukaresti érsek utódaként, aki a kánonjog alapján életkora okán nyújtotta be lemondását. A bíboros kifejtette, nagy örömmel tett eleget a rendezvényre való meghívásnak, ugyanis viszonozni akarta, hogy Ioan Robu 2003-ban hosszú utat vállalt téli időjárásban, hogy résztvegyen az ő esztergomi érseki beiktatásán. Hangoztatta, ki akarta fejezni ezáltal az összetartozást, a katolikus testvériséget, ezenkívül azt, hogy mindannyian a hívek közösségét szolgálják. Külön szerencsének nevezte a magyar szentmisére való meghívást, mivelhogy – közölte – nagyapja Bukarestben született, családi házzal is rendelkeztek. Közölte: a román fővárosban többször járt már, de első alkalommal tárt a közönség elé magyar nyelven szentmisét.

MTI

Hozzászólások lezárva.