Cirkuszfesztivál – Szijjártó: nemzeti kincsünk a cirkuszművészet

A magyar kulturális örökség jelentősen lényeges eleme a cirkuszművészet, óriási nemzeti kincsünk. A fővárosi Internacionális Cirkuszfesztivál a monte-carlói, a moszkvai és a latinai rendezvények sorába emelkedett – mondta Szijjártó Péter, aki megnyitotta a rendezvényt a Fővárosi Nagycirkuszban.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a magyarok részére büszkeség, hogy a fővárosi Internacionális Cirkuszfesztivál már huszonnégy éves hagyománnyal ellátott és idén tizenharmadik alkalommal látja vendégül a Föld cirkuszművészeti elitjét.

Cirkuszfesztivál – Szijjártó: nemzeti kincsünk a cirkuszművészet

Cirkuszfesztivál – Szijjártó: nemzeti kincsünk a cirkuszművészet

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a fővárosi esemény már a planéta talán legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjévé vált: Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában idén négy földrészről érkezett, komoly internacionális elismerésekkel kitüntetett művészeket láthat a nagyérdemű. Egyedül Kínából 31 tagú csapat érkezett.

“Magyarország nemcsak jó néhány komoly tudóst és találmányt adott már a világnak, a cirkuszművészet világában is a legkülönlegesebbek közé sorolható. Elég csak a Richter családra gondolni, ahonnét Richter József lovas akrobata a közelmúltban Kossuth-díjat kapott” – nyomatékosította a politikus.

Megjegyezte, hogy a magyar cirkuszművészetet a komoly szokások mellett a szűnni nem akaró megújulás jellemzi. “A Lázár Ervin Program keretében az a célunk, hogy minden magyar általános iskolás minden évben legalább egyszer egy színházi vagy egy cirkuszi produkcióra eljusson” – emelte ki.

A fővárosi Internacionális Cirkuszfesztivál A és B versenyprogramját három-három alkalommal láthatja a nézőközönség a következő napokban, a produkciókat internacionális zsűri értékeli és díjazza. A fesztiválra a szervezők tízezer vendéget várnak, a program részeként a Szépművészeti Múzeumban az UNESCO égisze alatt internacionális cirkuszművészeti konferenciát rendeznek, a Mezőgazdasági Múzeumban mindazonáltal az Európai Cirkuszok Szövetsége tart szakmai tanácskozást.

MTI

Hozzászólások lezárva.