17. századi nyomtatvány került az Országos Széchényi Könyvtárba

17. századi nyomtatvány került az Országos Széchényi Könyvtárba, amely a Szent Korona-kutatás részére is újdonságot hozhat – olvasható az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) közleményében.

A bibliográfialiag idegen nyomtatványt 1681. december 9. után valószínűleg Bécsben adták ki. Az okmány a Szent Korona negyedik soproni tartózkodásáról és Pfalz-Neuburgi Eleonóra Magdolna Terézia királyné-koronázásáról tudósít – áll az összegzésben.

17. századi nyomtatvány került az Országos Széchényi Könyvtárba

17. századi nyomtatvány került az Országos Széchényi Könyvtárba

A rendekkel való újabb kiegyezés szimbolikus lezárásaként I. Lipót király harmadik feleségét 1681. december 9-én koronázták magyar királynévá, amely az akkor már közel fél éve tartó országgyűlés méltó lezárása volt. A témával korábbi ismereteink alapján két írás foglalkozott, amelyeknek a Habsburg-udvar titkára, Johannes Probst a szerzője, s minden egyes 1682-ben Bécsben íródott.

A Központi Antikvárium árverésén vásárolt nyomtatvány 13 pontba szedve láttatja a Szent Korona bevonulásának menetét, ezt követően 26-ban a királyné megkoronázásának ceremóniáját. A tartalmi hungarikum mind a magyar koronázás- és parlamentarizmuskutatás, mind a hazai historiográfia és könyvtörténet szempontjából figyelemre méltó fontossággal bír, jelentőségét ezenkívül fokozza, hogy a 16-17. századi magyar koronázásokról némileg kevés egykorú vagy közel egykorú önálló kiadvány jelent meg – magába foglalja az OSZK közleménye.

MTI

Hozzászólások lezárva.