Perzsa szerelmes dalokkal koncertezik Alireza Ghorbani a Müpában

Perzsa szerelmes dalokkal koncertezik Alireza Ghorbani iráni énekes december 22-én Budapesten, a Müpában, az előadó a Lost in Love – Persian love songs című albumával érkezik a rendezvény Színházba – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

Mint írják, Alireza Ghorbani a perzsa zenei szokás neves előadója. Fellépett a londoni Barbicanben, a düsseldorfi Tonhalléban és többek között a Lengyelországban megszervezett 2017-es Womexen is. “Káprázatos, megindító, megrendítő énektechnika” – idézi a közlemény a Le Monde francia napilap korábbi kritikáját.

Perzsa szerelmes dalokkal koncertezik Alireza Ghorbani a Müpában

Perzsa szerelmes dalokkal koncertezik Alireza Ghorbani a Müpában

Az összegzés alapján a koncerten azokat a tradicionális perzsa költőket idézi meg, akik a mesés Rózsák kertjében merítettek műveikhez ihletet, mellettük ellenben megszólalnak az iráni költészet korunkbeli nagyságainak megzenésített alkotásai is. Ebben mindazonáltal a hagyományos perzsa hangszerek olyan mesterei lesznek társai, mint – a zenéit szerző – Saman Samimi (kamancheh), Milad Mohammadi (tar) és Zakariya Yousefi (ütőhangszerek).

A közleményben olvasható, hogy Alizera Ghorbani énekhangját tizenkét éves korában kezdte fejleszteni, harminc éves korára mindazonáltal a perzsa dal egyik legjobb előadójává nőtte ki magát. Annak ellenére, hogy művészetében a hagyományokból táplálkozik, mély tisztelettel és kíváncsisággal fordul a jelenkori kultúra felé is – mihelyt nemzedékének nagyszámú ismert iráni előadója. Annak a generációnak a tagja merthogy, melynek művészetére nagy hatást tett az 1979-es iráni forradalom, ami nemcsak az állam történelmében okozott változásokat, hanem az iráni tradicionális zene reneszánszát is magával hozta. Ez a zenei tradíció megőrizte szoros kapcsolatát a 12. századig visszanyúló misztikus költészettel, de a forradalom után feltűnt előadók azzal az igénnyel léptek fel, hogy a tradicionális zene jelenkori mondanivalóval és színezettel társuljon.

mti

Hozzászólások lezárva.