Elültették a fővárosi fatelepítési program tízezredik fáját

Elültették a csaknem három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el.

Tarlós István közölte, 2016. október 27-én a Városligeti fasorban indult el a “10 000 új fát Budapestre!” nagyfokú faültetési program. Az általa meghirdetett programmal a városlakók és a jövő generációja részére meghatározó klímastratégiai és egyben települési zöldinfrastruktúra-kérdést kívántak megoldani – hangoztatta, hozzátéve, célul tűzték ki, hogy csaknem három év alatt pótolni fogják a több évtized alatt kialakult hiányokat a fasorokban, megújítva a főváros megkülönböztetett zöldterületeinek fáit.

Elültették a fővárosi fatelepítési program tízezredik fáját

Elültették a fővárosi fatelepítési program tízezredik fáját

A főpolgármester kiemelte: a zöldfelület-intenzitás növelése, a főváros élhetőségének javítása több szempontból is alapvető célja és egyben eszköze is a 2010 óta regnáló városvezetésnek. A fővárosi klímastratégiában foglaltak alapján elkötelezettek abban is, hogy a zöldmezős beruházások helyett a fejlesztéseket keresztül kell terelni a barnamezős, amellett rozsdamezős területekre mint célterületekre egy átfogó zöldfelületi rendszerterv alapján – tette hozzá.

Tarlós István kijelentette, a már csaknem 6 ezer hektár – főleg a budai részen fedezhető fel – erdősült övezetben kívül újabb 2700 hektár be nem telepített, erdőnek kijelölt szféra fedezhető fel, többnyire a pesti külső kerületekben. A főváros vezetése vállalta, hogy Budapesten 2030-ig a 300 hektár új, továbbá újabb, nagy zöldfelületi intenzitású rekreációs területet készít, ami az erdőterületekben számolva újabb 5 százalékos növekedést jelent ezt követően.

Közölte, a program esetén legnagyobb számban juharokat, gömbakácokat, kőrisek és hársakat ültettek. A legtöbb fát a X., a XIV. és a XVIII. kerületben telepítették.

A főváros, a saját költségén, a Főkert hivatalos kimutatása alapján több fát ültetett el Zuglóban, mint “a magát zöldnek nevező zuglói polgármester a saját kerületében” – jegyezte meg Tarlós István, hozzátéve azt is, hogy Karácsony Gergely, aki az ellenzék főpolgármester-jelöltje, a Pillangó Parkban kivágatott nagyjából száz fát.

Közölte, a faültetési program első üteme, a tervezett és vállalt határidőre, a tízezredik fa elültetésével lezárult, de még hosszú évek újabb gondos, tervezett és szakadatlan fenntartói munkájára van szükség a fák megmaradása és fejlődése érdekében.

A előtérbe állított figyelemmel elvégzett munkának hála a Főkert által elültetett fák csaknem 96 százalékos eredést mutatnak, ami felülmúlja a szakmai elvárásokat – közölte.

Nagy István a kormány fásítási programjáról hangoztatta, a cél olyan ösztönző támogatási és jogi környezet kialakítása, ami önkormányzatok, magánszemélyek, állami szereplők együttműködésével növelni tudja az állam fával borított területeinek nagyságát.

A jelképes faültetéssel szeretnék ráirányítani a közvélemény figyelmét az országban zajló erdősítésre, amellyel párhuzamosan “tekintélyes energiát fordítunk a létező erdők első osztályú fenntartására is” – tette hozzá.

Közölte, a program több tízezer hektárt érint: a magántulajdonban található gyenge minőségű mezőgazdasági területek mellett, a barnamezős területek – köztük az elhagyott ipartelepek, a honvédelmi célra már feleslegessé vált gyakorlóterületek, mitöbb a kármentesítésben érintett területek – újrahasznosításában is szerepet kapnak a fásítások.

Az ipari célú faültetvények létrehozása, a településeket összekötő fasorok ültetése is része a Magyarország egészére kiterjedő fásítási programnak – mondta Nagy István.

Felidézte azt is, hogy a Vidékfejlesztési Programban jelentőségteljesen megemelték az erdősítések támogatási összegét, amire az települések is pályázhatnak.

Nagy István nyomatékosította: “a kormány részére jelentős, hogy országszerte értékes erdőket tartsunk fönn, hogy az egész országban tiszta levegőjű és élhető környezetet biztosítsunk minden magyar ember részére”.

Közölte, a korábbi időszakban 42 millió fát ültettek, és elkezdenek egy 25 ezer hektár érintő erdőtelepítést.

A találkozón vita alakult ki Tordai Bence országgyűlési képviselő, a Párbeszéd szóvivője és Tarlós István közt. Az ellenzéki politikus egy ideig akadályozta, hogy a főpolgármester elkezdje a beszédét, azt tudakolva Tarlós Istvántól, hogy elvállalja-e a vitát Karácsony Gergellyel.

Tarlós Istvánt kérdezték újságírók is, hogy akar-e nyilvános főpolgármesteri-jelölti vitát Karácsony Gergellyel. Közölte, hogy akkor elképzelhető vita, ha teljesülnek a már ezelőtt általa megjelölt feltételek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a kétszereplősre tervezett vita kapcsán arra, hogy Karácsony Gergelyen kívül több főpolgármester-jelölt is van. Karácsony Gergely kiemeli magát közülük, nem áll szóba velük, és “a demokratikusnak mondott ellenzék” most azt akarja mondani, hogy “senkinek tekinti ezeket az embereket” – mondta.

A főpolgármestert kérdezték a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely által a kormány és a főváros közti megállapodásról mondottakról is. Tarlós István kijelentette: az 1000 milliárdos fejlesztéseket a főváros megkapja. “Nem a pénzről volt szó, hanem arról, hogy kiről feltételezik, hogy képes lemenedzselni ezeket a fejlesztéseket, és kiről nem” – nyilatkozott Tarlós István, hozzátéve: Gulyás Gergely nem azt mondta, hogy A főváros elveszíti ezeket a fejlesztéseket, csak arra utalt, hogy nem mindegy, ki bonyolítja le. Lebonyolíthatja éppen az állam is és a főváros is. Erre mondta Gulyás Gergely, hogy ez nekik nem mindegy – jelezte Tarlós István.

mti, fotó: Illyés Tibor

Hozzászólások lezárva.