Fesztivállal ünnepel a 70 éves fővárosi Bábszínház

Tíznapos fesztivállal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a fővárosi Bábszínház: október 8. és 17. közt rendezik meg a X. BÁBU Fesztivált, amelyre a bábművészet nagyszerű magyarországi és határon túli alkotóit hívták meg.

Meczner János direktor, a főváros Bábszínház igazgatója a most induló, 70. évadról tartott csütörtöki fővárosi sajtótájékoztatón hangoztatta: az idén öt bemutatót terveznek.

Közölte, 1949. október 8-án nyílt meg a színház és idén ezen a napon tartják az ez évi évad első premierjét, a rendezvény nyitóelőadását, Weöres Sándor Holdbeli csónakos című darabjának bemutatóját, amit Hoffer Károly állít színpadra. Aznap prezentáció nyílik a 70 éves A főváros Bábszínház történetének legjobb kinézettel rendelkező bábjaiból, olyan internacionális hírű tervezők munkáit mutatják be, mint Állam Lili, Bródy Vera vagy Koós Iván. Ugyancsak ezen a napon emléktáblát avatnak az előcsarnokban az egykori Állami Bábszínházat 34 évig vezető Szilágyi Dezső tiszteletére.

Fesztivállal ünnepel a 70 éves fővárosi Bábszínház

Fesztivállal ünnepel a 70 éves fővárosi Bábszínház

Az esemény keretében hirdetik ki a fiatal írók részére kiírt drámapályázat végeredményét is.

A X. BÁBU fesztiválra a magyarországi társulatok mellett a műfaj kiemelkedő internacionális produkciói kaptak meghívást. Október 10-én a holland Duda Paiva Company egyszemélyes produkcióját, a BLIND-ot mutatják be, október 11-én az Egyesült Királyságból érkező Hijinx and Blind Summit Theatre a Meet Fred című történetet viszi színre, ameddig október 12-én a francia Théatre Sans Toit CUBiX, október 13-án mindazonáltal a görög Hop Signor Puppet Theatre Giraffe című előadását mutatják be. A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Volt egyszer egy című meséje október 14-én megfigyelhető.

A programban megjelenik a Bóbita Bábszínház Torzonborz, a rabló című előadása október 16-án és Markó-Valentyik Anna darabja, az Alaine – Ideje a meghalásnak című szólóelőadás (KL Színház). A Füge Produkció, a Staféta és a Trafó – Mai Művészetek Háza koprodukciójában lesz érzékelhető A tó, Bercsényi Péter bábművész és Dányi Viktória táncos szereplésével október 17-én. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az Anima című előadást mutatják be. A fesztiválprogramban a főváros Bábszínház előadásai is helyet kaptak: a Coraline (direktor: Ascher Tamás), a Boribon és Annipanni (direktor: Ellinger Edina), ezenkívül A vihar (direktor: Szikszai Rémusz).

Az igazgató hangoztatta: a fennállásának ugyancsak 70. évfordulóját ünneplő nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatával és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel szövetségben rendezik meg a Hagyomány és fejlesztés. 70 év báb című konferenciasorozatot, amely az ünneplő intézmények szemszögéből vizsgálja meg az elmúlt 70 év bábtörténetét és a műfaj modernizált lehetőségeit.

A főváros Bábszínházban október 9-én a bábelőadások percepciójának és a befogadás esztétikájának kérdései, a bábszínházi nyelv és a korosztályok témája, azonfelül a báb műfajára érzékenyítő programok kerülnek a origóba. Ezt a PIM-OSZMI bábtörténeti konferenciája követi október 18-án.

Az igazgató az érdeklődőknek kijelentette: az évad közepette nagyszámú programmal ünneplik a kerek évfordulót, egy újabb kiállítást is terveznek télen a képzőművészeti egyetem kiállítótermeiben, ahol az 1950-es években a bábszínházban dolgozó művészek, köztük Állam Lili, Bródy Vera, Jakovits József, Márkus Anna, Bálint Endre munkáit mutatják be. A bábszínházi világnapon, március 21-én is szerveznek speciális programokat, ugyanakkor az évadban több előadást feldolgozó programot, közönségtalálkozót tartanak.

Az évad újabb bemutatóiról közölte: az idén öt fiatal direktor dolgozik a színházban. Decemberben Kosztolányi Dezső Esti Kornél című művét állítja színpadra Szilágyi Bálint, 2020 januárjában láthatja a nagyérdemű John Boyne Szabadesés avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl című történetét Lázár Helga rendezésében. Februárban Schneider Jankó kezdi meg Václav Ctvrtek Rumcájsz című meséjének a próbáit a nagyszínpadon, ezt követően Markó-Valentyik Anna direktor Rügyek és gyökerek címmel gyárt bábelőadást a legkisebbek részére áprilisban.

mti

Hozzászólások lezárva.