Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

A nemzeti ünnep alkalmából dzsesszkoncertek várják a közönséget augusztus 20-án az költségmentes Jazz 0820 eseményen, amíg a swingkorszakot idézi meg az augusztus 30-án és szeptember 1-jén megrendezendő New Orleans Swingfesztivál a Művészetek Palotájában (Müpa) Budapesten.

A sajtó számára elküldött tájékoztató alapján a Jazz 0820 programjának keretében lép fel az Üvegteremben a Horváth Balázs Trió, a Zászlóteremben mindazonáltal az szintén fiatalokból álló Ifj. Tóth Pisti Trió zenél. A kültéri nagyszínpadon a 2019-es Jazz Showcase közönségdíjasa, a Szczuka Panka Quartet ad koncertet, ezután Szakcsi Lakatos Béla és az Oláh Kálmán-Tony Lakatos Quartet lép fel. Utóbbiak jazzes hangszereléssel szólaltatják meg Gábor S. Pál örökzöld szerzeményeit.

Az augusztus 20-ai tűzijáték előtt és után a Szalóky Béla vezette Police Big Band mulattatja a közönséget.

A New Orleans Swingfesztivál augusztus 30-ai nyitókoncertjén a Korb Attila vezette The Rollini Project titulussal rendelkező internacionális együttes a dzsessz kiindulási történetének egy méltatlanul elfeledett, ám szerfelett lényeges alakját idézi fel: Adrian Rollini basszusszaxofonost. A grazi jazzfőiskola növendékeiből összeállt Coquette Jazz Band estjén a Magyarországon kevésbé ismert megjelenés, a jive adja ezután a tematikát, a zenekarhoz vendégszólistaként csatlakozik Frank Roberscheuten holland szaxofonos.

A rendezvény záróestjén, szeptember 1-jén a svéd Gunhild Carling lép színpadra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A svéd zenész három trombitán játszik ugyanabban az időben, hol harsonán és dudán, míg énekel és szteppel is. Saját big bandjével többször szerepelt a svéd királyi udvar ünnepségein, például XVI. Károly Gusztáv svéd király hetvenedik születésnapján is. Az emberek leggyakrabban ellenben Scott Bradlee popslágereket swing stílusban feldolgozó Postmodern Jukebox projektjéből ismerték meg. Magyarországi bemutatkozásán a főváros Jazz Club házi nagyzenekara kíséri ezután Csizmadia Dávid vezetésével – írták a tájékoztatóban.

mti

Hozzászólások lezárva.