Kiosztották a Nemzeti Színház díjait

Kiosztották a Nemzeti Színház saját alapítású belső díjait a társulat évadzáróján Budapesten.

A Szörényi Éva-díjat Söptei Andrea, a Sinkovits Imre-díjat Fehér Tibor, a Németh Antal-díjat Verebes Ernő dramaturg, a Kulissza-díjat Kabai Márta ügyelő kapta. A nyertesekről a színház munkatársai szavaztak az évadzáró programon.

Kiosztották a Nemzeti Színház díjait

Kiosztották a Nemzeti Színház díjait

Az évadzáró ülésen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója kiemelte: fölöttébb munkás, kemény évadon vannak túl, amelyre az egész társulat büszkén tekinthet vissza. A 2018/2019-es évadban a Nemzeti Színház 10 új bemutatót tartott, a teátrumban összesen 101 produkció, 391 előadás volt megfigyelhető. Vidéki helyszínekre összesen 28 előadást vittek el, a határon túli vendégjátékok száma 20 volt – hangoztatta.

Vidnyánszky Attila nyomatékosította azt is, hogy a színház látogatószáma az elmúlt évadban több mint 113 ezer volt. Ezen felül a Csíksomlyói passiót, amit az elmúlt hat év leglényegesebb előadásának nevezett, legalább 25 ezren látták. „Biztos, hogy ennyi nézője még nem volt a Nemzeti Színháznak” – nyilatkozott Vidnyánszky Attila.

Az igazgató évadértékelőjében kiemelte: profizmus definiálta az ez évi, korábbi leghosszabb Madách Internacionális Színházi Találkozó (MITEM) lebonyolítását. A hatodik alkalommal megszervezett találkozón április 11. és május 5. közt négy helyszínen 13 országból 23 előadás szerepelt. 2023-ban Madách Imre születésének 200. évfordulóját „színházi olimpiával” szeretnék megünnepelni – tette hozzá Vidnyánszky Attila.

Elmondta továbbá: a következő évadban a megítélt kormányzati támogatásnak betudhatóan elkezdődhet a Nemzeti Színház épületének megújulása.

mti

Hozzászólások lezárva.