Elkészült a belvárosi templom Mátyás-oratóriumának restaurálása

Befejeződött a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom XV. századi Mátyás-oratóriumának (kegyúri imatermének) a restaurálása.

A feltárási, felújítási munkálatokról tartott sajtótájékoztatón Osztie Zoltán plébános hangoztatta: a szűk lépcsőn megközelíthető kis emeleti tér felújítása és az eredeti, reneszánsz kori falfestés feltárása 16 hónapig tartott.

Elkészült a belvárosi templom Mátyás-oratóriumának restaurálása
Elkészült a belvárosi templom Mátyás-oratóriumának restaurálása

Kiemelte: a királyi oratórium egyrészt meghatározó adalék a templom történetének megértéséhez, másrészt az egyetlen terem Budapesten, ahol ekkora övezetben megmaradt az eredeti, Mátyás korabeli színező falfestés.

Megjegyezte: a templomtérbe nyíló emeleti helyiség esélyt kínál úgynevezett velencei, több kórusos hangversenyek rendezésére.

Horváth Richárd történész, az MTA Történettudományi Intézetének akadémiai munkatársa azt mondta: írott okmány nincs arról, hogy Mátyás király a belvárosi templomban vagy bármely más templomban járt volna, ugyanakkor, nézve hogy ez a templom volt a település fő temploma, és az uralkodó sokszor tartózkodott Pesten, ezenkívül Budán nagymértékű egyházi ünnepek közben, igencsak valószínű, hogy használta az oratóriumot.

Derdák Éva festő-restaurátor ismertette: az oratóriumban közel 180 négyzetméternyi falfelületen megmaradt az eredeti, rózsaszín-fehér-okker festés, és azt fel is tudták tárni.

A falon feltártak egy latin betűs török kori feliratot, több ábrát, példaként egy pár centiméteres, kitárt karú alkot a fején töviskoronával, ami feltehetően Jézus-ábrázolás.

A Mátyás-oratóriumot a nagyközönség minden szerdán délután kettőtől tekintheti meg rendezett tárlatvezetésen.

mti, fotó: Mónus Márton

Hozzászólások lezárva.