Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a Fővárosi Állat- és Növénykertben – tájékoztatta az intézmény a sajtó képviselőit.

Az információ alapján a nőstény vombat, Molly erszényében növekvő apróság múlt évben ősszel születhetett, de eddig csak éjjellátó kamerával sikerült megfigyelni.

A kicsi már a negyedik Budapesten született vombatkölyök, ami kimagasló szakmai eredménynek számít, ugyanis az európai állatkertek közül eddig csak hét intézményben születtek ilyen éjszakai erszényesek, bő száz év alatt összesen tizenhat egyed – írták.

Vombat született a fővárosi állatkertben
Vombat született a fővárosi állatkertben

A kölyök korát az állatkerti mesterek nagyjából félévesre becsülik. Ennél a fajnál vemhességi idő nagyjából egy hónap, vagyis elég rövid, miként az erszényeseknél jellemzően. Az aprócska újszülött megközelítőleg embriószerűen fejletlen, megszületése után fejlődése hónapokig a biztonságot nyújtó erszényben folytatódik. Közben kinő a szőre, kinyílik a szeme, és jellemzően hathónapos korára, de feltétlenül az ötödik hónap eltelte után végre ki is néz az erszényből, ezután újabb hetek telnek el, amíg egy-két lépés erejéig kimerészkedik onnan.

Azt még nem tudni, hogy az állatkerti tenyészpár, Molly és Wally negyedik kölyke milyen nemű, mindent összevetve egyelőre nevet sem kapott.

Az információ alapján az Ausztráliában őshonos erszényesek jelentősen ritkán láthatók állatkertekben: hazájukon kívül csak tizennyolc ilyen intézményben tartanak vombatokat.

mti

Hozzászólások lezárva.