Nagyfokú beruházások lesznek az idén a turizmusban

Sosem tájékozott léptékű fejlesztések zajlanak évről-évre és az idén is figyelemre méltó beruházások várhatók a turizmusban – hangoztatta Kőszegen tartott sajtótájékoztatóján Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A turizmus teljesítménye 2010 óta évről-évre rekordokat dönt Magyarországon, 2017-ben ugyanakkor a történelem legjobb turisztikai évét könyvelhettük el – mondta.

Elmondása alapján a kereskedelmi szálláshelyekre érkező látogatók száma alig maradt el a 12 milliótól, a vendégéjszakák száma ugyanakkor megközelítette a 30 milliót, ami 2010-hez képest 51 százalékos növekedést jelent.

Közlése alapján a szállásdíj-bevételek múlt évben összesen 278 milliárd forintot tettek ki, ami 115 százalékos emelkedés 2010-hez képest.

A Vas megyét érintő, jelen pillanatban is zajló turisztikai fejlesztésekről szólva a vezérigazgató kiemelte a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély turisztikai fejlesztését, a szombathelyi Képtár és a Romkert tervezett megújítását, Bükfürdő gyógyhelyi arculatának erősítését, a Szajki-tavak fejlesztését, amellett a Rába mentén és az Őrségben zajló integrált turisztikai fejlesztéseket.

Elmondása alapján a következő években több mint 7,5 milliárd forintnyi turisztikai célú hozzájárulás lendítheti fel Vas megye vendégforgalmát.

Kitért arra, hogy 2017-ben a KSH adatai alapján 509 ezer látogató 1 millió 627 ezer vendégéjszakát töltött el a megye kereskedelmi szálláshelyein, a résztvevők száma 25,1 százalékkal, a vendégéjszakák száma mindazonáltal 23,6 százalékkal növekedett 2010-hez képest, ameddig a szállásdíj bevételek 63,4 százalékkal bővültek.

Guller Zoltán a sajtótájékoztatón idézte fel: a magyar kormány 2010 óta csaknem 10,9 milliárd forint értékben támogatta Vas megyében a turizmus fejlesztését segítő projekteket és elmondása alapján hasonló nagyságrendű összeget fordítanak a következő években is vasi turisztikai fejlesztésekre.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet a Kisfaludy szálláshely fejlesztési programra, amelyiknek határidejét állítása alapján március 14-ig meghosszabbították. Közölte, hogy a konstrukció keretében eddig a vasi panziók 71 százaléka pályázott, de elmondása alapján továbbiak befogadására is van mód.

Ágh Péter, a térség Fideszes országgyűlési megbízottja a sajtótájékoztatón azt nyomatékosította, hogy az M86-os autóút felépülésével Vas megye megközelíthetőbbé vált.

Elmondása alapján a kormány szándéka, hogy Szombathely és Kőszeg közt is tovább javítsa a közlekedés feltételeit, hogy ennek részeként már a tervezés fázisában van annak az autóútnak az építése, amely a térséget összekötné Bécs irányába az osztrák gyorsforgalmú autóút hálózattal.

Közölte még: szerinte a turizmus területén a színvonalas kínálat mellett napjainkban mindinkább előtérbe kerül a biztonság, ami Magyarország és Vas megye részére is komoly versenyelőnyt jelenthet.

mti

Hozzászólások lezárva.