Asztalitenisz World Tour – Több mint 50 állam játékosai Budapesten

Az elmúlt évekhez hasonlóan, az idén is A főváros házigazdája a 12 állomásból álló asztalitenisz World Tour-sorozat évnyitó tornájának: a jövő keddtől vasárnapig sorra kerülő, 150 ezer dollár összdíjazású viadalra 53 állam több mint 400 játékosa, köztük 23 magyar nevezett.

 A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a BOK Sportcsarnokban az első két napon a selejtezőket és az U21-es tornát bonyolítják le, azután kezdődnek a főtáblás küzdelmek, a döntők ugyanakkor 21-én, vasárnap lesznek.

 „Sorozatban ez az ötödik év, hogy a Magyar Asztalitenisz Szövetség World Tour-eseményt szervez. A szokásokhoz híven alaposan erős mezőnyt köszönthetünk, hemzsegni fognak az Európa-bajnokok és a világbajnoki érmesek” – mondta Nátrán Roland, a MOATSZ elnöke.

 A sportág nagyhatalmának számító Kína mellett Hongkong, a Koreai Köztársaság, Tajvan és Szingapúr is nevezett játékosokat, érkeznek versenyzők Nigériából, Indiából, Brazíliából és Kanadából is. A férfiaknál a világranglista-2. kínai Fan Csen-tung a legerősebb pingpongos, amíg a nőknél négyen is itt lesznek a top 10-ből: a kínai Csen Meng (1.), Vang Man-jü (8.) és Csen Hszing-tung (10.), ugyanakkor a hongkongi Tu Hoj Kem (9.).

 Az elnök kijelentette, hogy a magyar csapat is a lehető legerősebb összeállításában lép ezt követően asztalhoz, a 12 férfi és 11 női játékos közül Póta Georgina világranglistás helyezése a legjobb, ő a 20., rajta kívül Pergel Szandra (61.) is főtáblás lesz egyesben.

 Paár Dávid, a MOATSZ főtitkára kifejtette, hogy ez az egyik utolsó olyan World Tour-viadal, amelyen még rendeznek U21-es versenyt is, mert – már az olimpiára is gondolva – ezt rövidesen felváltja a vegyes páros versenyszám.

 Kalmár Attila, a lebonyolító Pannonsport cégvezetője kijelentette: a jövő évi, fővárosi világbajnokság folytán biztos abban, hogy az internacionális szövetség árgus szemekkel figyeli ezt követően a rendezést. Hangoztatta még, idén húsz százalékkal nagyobb lesz a versenyzői létszám, mint előző évben, s ennek szerinte részben a vb, részben mindazonáltal a világranglista-rendszer módosítása az oka, idéntől tudniillik az jár jobban, aki a lehető legtöbb versenyen indul.

 „Az sem elhanyagolható, hogy a pénzdíj öt év alatt az ötszörösére növekedett, a férfi és női egyes győztese 18-18 ezer dollárral gazdagodik” – mondta.

 Bátorfi Zoltán, a női válogatott szövetségi kapitánya közölte, hogy csapatából mindenki egészséges.

 „A lányok jó formában vannak, a két ünnep közt volt egy kis szünet, de akkortól fogva gőzerővel edzünk. Ha sikerülne megismételnünk a tavalyi eredményeket, amikor Póta Georgina egyesben a negyeddöntőig jutott, párosban ugyanakkor a svéd Matilda Ekholm oldalán második lett, akkor elégedett lennék” – nyilatkozott.

 A selejtezők esetén 22 versenyasztalon folyik ezt követően a játék, ezt követően csütörtöktől négy, szombattól mindazonáltal egy centerasztalon lehet követni a mérkőzéseket. Ezekről HD-minőségű adást közvetít az itTV, az internacionális Asztalitenisz Szövetség internetes élő videocsatornája. Az M4 Sport napi egyórás összefoglalókkal jelentkezik a verseny alatt, szombaton (13.00-14.30) és vasárnap (15.00-17.45) mindazonáltal élő közvetítés érzékelhető ezt követően a csatornán.

 A szervezők több mint 500 néző elhelyezésére alkalmas mobil lelátót helyeznek a játéktér közepére, amellyel minden eddiginél közelebb hozzák a mérkőzések élményét a szurkolókhoz. Újdonság az is, hogy a főtáblás meccsek úgynevezett multiball rendszerben zajlanak ezt követően, ez azt jelenti, hogy a holtidők csökkentésének érdekében a játékvezetők labdát adnak az adogató játékosnak, hogy annak ne kelljen elmennie az elgurult labdákért, mindent összevetve a labdamenetek közti idő várhatóan lerövidül, nem adottak a körülmények időhúzásra, azaz a nézők intenzívebb játékot láthatnak.

 Belépők a helyszínen kaphatók, az áruk 1000 forinttól indul, a hatnapos bérlet 8000 forintba kerül. A jegyárak tavalyhoz képest nem változtak.

Hozzászólások lezárva.