Centrumkórház lesz az Egyesített Szent István és Szent László Kórház

A fővárosi egészségügyi ellátórendszer fejlesztésén belül centrumkórházi szerepet szánnak az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) és Rendelőintézetnek – hozta nyilvánosságra az egészségügyért felelős államtitkár az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Ónodi-Szűcs Zoltán kijelentette még, A főváros „valaha volt legnagyobb egészségügyi fejlesztése indul el” az Egészséges A főváros Programmal.

Felidézte azt, az előző uniós ciklusban 500 milliárd forint jutott a központi régión kívül egészségügyi fejlesztésekre, viszont a következő években a kormányzat a fővárosra összpontosítja a figyelmet.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a sajtótájékoztatón közölte, az Egészséges A főváros Program keretében az intézmény 190 ezer négyzetméteres tájékon, 188 milliárd forintból újul meg.

A beruházásoknak 2025-ig kell befejeződniük, 2019-ig a felkészülés, a logisztikai tervezés időszaka zajlik, utána kezdődhet az építkezés – ismertette.

Centrumkórház lesz az Egyesített Szent István és Szent László Kórház

Németh Szilárd utalt arra, hogy az aktuális régi, elavult, pavilonos rendszerű kórházból kialakítandó 21. századi intézmény lesz a korszerű dél-pesti centrumkórház a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel és az Országos Baleseti Intézettel együtt.

A politikus jelezte, hogy nemcsak építészetileg újul meg a kórház, hanem szakmai, orvostechnológiai megújulásra is lesz lehetősége. Ahogy nyilatkozta, az Egészséges A főváros Program keretében 3 centrumkórház, 25 társkórház és 7 szakrendelő újul meg, 700 milliárd forintból.

Ha maradt volna a 2010 előtti időszak, akkor most nem tartanának itt a fejlesztések – mondta a szocialista kormányok alatti kórházbezárásokra (Schöpf-Merei Ágost Kórház, OPNI, Weisz Manfréd Kórház) utalva a kormánypárti politikus. „Mi fejleszteni akarunk, és most ennek a megvalósulását látjuk” – tette hozzá Németh Szilárd.

Vályi-Nagy István, az ESZSZK irányítója hangoztatta, az intézmény „telekszomszédja” a kardiológiai intézet, ezáltal annak háza és a kórház főépülete közt épül meg a 190 ezer négyzetméteres tömbkórház. Az elképzelések alapján a korszerű intézmény „okoskórház” lesz, voltaképpen terjedelmes része informatikavezérelt, továbbá hatékony energiafelhasználásúra is tervezik.

A főigazgató felelevenítette, hogy a kórház az előző években is fontos forrásokat tudott fejlesztésre fordítani, viszont a pavilonrendszerű működés sem a gazdálkodást, sem a betegellátást nem szolgálja maximálisan.

Vályi-Nagy István hangoztatta, hogy az 1600 ágyas kórház 1,146 millió forintból képalkotó diagnosztikai berendezéseket vásárolt, 516 millió forintból ugyanakkor egy nagyteljesítményű MR-készüléket vettek.

Ezenkívül több száz millió forintból a kórház területén és a telephelyeken épületgépészeti, energetikai felújítások történtek, 404 millió forintból modernizált a kórház onkológiai részlege is, emellett 3,5 milliárd forintból alakult meg a nemzeti innovációs onkogenomikai és precíziós onkoterápiás program.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet minden évben ötvenezer fekvőbeteget és csaknem ötszázezer járóbeteget lát el. Több szakmában a közép-magyarországi régió legmagasabb szintű ellátását nyújtja, ezáltal a fertőző betegségek, az égésplasztika, a gyermek- és felnőtt-őssejttranszplantáció, amellett az onkológia területén.

mti

Hozzászólások lezárva.