Légtisztító mohafal a fővárosi Kolosy téren

Légtisztító mohafalat állítottak fel a fővárosi Kolosy téren, amit Óbuda-Békásmegyer önkormányzata csaknem 20 ezer euróért bérel a Green City Solutions német cégtől.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, A főváros II. és III. kerületének országgyűlési megbízottja a megnyitón kijelentette, hogy Óbuda-Békásmegyer önkormányzata élen jár a települési környezet káros hatásainak csökkentésében.

Légtisztító mohafal a fővárosi Kolosy téren

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy a képviselőtestülettel a Szent Margit Kórház tetején egy olyan napelem-rendszert osztottak ki, amely kimagaslóan támogatja a kórház energiafelhasználását. Fejlesztés alatt áll a Mészkő utcai part, ahol egy városrész újul meg – tette hozzá. Hívta fel a figyelmet, hogy a főváros és a kormány együttes együttműködésében Európa legnagyobb elektromos buszflottája van a fővárosi közlekedésben, amely jelentőségteljesen hozzájárult a levegő tisztulásához.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere kijelentette, hogy Óbuda kedvező helyzetben van a levegő tisztaságának szempontjából, viszont több légszennyezettséggel terhelt pontja van, a legkritikusabb a Kolosy tér.

Közölte még, hogy Óbuda közterületein 44 500 fának van hely, viszont csak 38 877 fa van. 2017-ben 351 fát telepítenek a kerületbe, az első negyedében már 60 fát ültettek. Ezzel párhuzamoson felméretik a testvérhegyi és táborhegyi közparkok faállományát, jövőre mindazonáltal 2 ezer fát vizsgálnak meg műszeresen.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport megbízottja kijelentette: a legveszélyesebb környezeti ártalom Magyarországon a légszennyezés, minden évben 14 ezer ember veszti idő előtt életét kültéri légszennyezés okán, így kardinális annak csökkentése.

Dénes Honus, a Green City Solutions ügyvezetője nyomatékosította, a mohák pozitív tulajdonsága, hogy nemcsak megkötik a szén-dioxidot és másfajta káros anyagokat, hanem biomasszává is formálják azokat. A mohafalat takarónövényzet óvja a kiszáradástól és az UV-sugárzástól. A társaság eddig 50 berendezést állított elő, amelyeket 10 állam 20 településében állítottak fel – emelte ki.

A 275 fa légtisztító erejét ötvöző mohafal 6 hónapon át tisztítja a levegőt és csökkenti a levegőszennyezést a Kolosy téren. A mohafal folytonosan méri és mutatja saját teljesítményét, amit az integrált megjelenítőn bárki megnézhet.

MTI, Fotó: Kovács Attila

Hozzászólások lezárva.