Kínai képzőművészeti tárlat nyílt a Pesti Vigadóban

Megnyitották a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia Keletről… című képzőművészeti kiállítását 10-én a Pesti Vigadóban.

A megnyitón Tan Ping, a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia alelnöke közölte: a Magyarországon most először megfigyelhető expo kilenc jelenkori művész alkotásain át három hagyományos kínai művészeti ágba, a festészetbe, kalligráfiába és a pecsétvésés hagyományába enged betekintést. A expo az akadémia tagjainak munkáiból válogat, minden alkotás a kínai esztétikát, szépérzetet, gondolatvilágot tükrözi.

Kínai képzőművészeti tárlat nyílt a Pesti Vigadóban

Kínai képzőművészeti tárlat nyílt a Pesti Vigadóban

A kínai kultúra képviselete mellett az ház két emeletén megfigyelhető bemutatón szereplő művek releváns platformjai lehetnek Magyarország, Európa és Kína kapcsolatrendszerének erősítésének is – nyilatkozott Tan Ping.

Az április 12-től május 31-ig megfigyelhető tárlatot Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár nyitotta meg, aki kiemelte: Magyarország és Kína egymás lényeges partnerei. A magyar keleti nyitás és kínai kezdeményezések egymásra találása a két állam együttműködésében új, virágzó fejezetet nyitott, ahol nem kizárólagosan a politikai és gazdasági kapcsolatok elmélyítésének jut funkció, hanem az tanítási, kulturális, akadémiai és turisztikai kapcsolatok fejlesztésének is.

A magyar-kínai kapcsolatok hosszú múltra tekintenek vissza. A magyar ember állandóan egyfajta őshazaként tekintett Ázsia távoli vidékeire, mindez jó néhány magyar kutatót ösztönzött a kelet felfedezésére. Az első magyar világutazók a 18. században léptek Kína földjére – nyomatékosította.

Az államtitkár hozzáfűzte: a magyar-kínai kulturális kapcsolatok szilárd alapokon nyugszanak, és dinamikusan fejlődnek. Budapesten kéttannynelvű magyar-kínai iskola funkcionál, és most már 10 magyar egyetem nyújt lehetőséget a kínai nyelv tanulására. A kapcsolatokat a kormány elképzelése alapján tovább mélyítheti a közeljövőben Budapesten megnyíló kínai kulturális intézet is.

Nem ez az első találkozás a kínai és a magyar képzőművészet közt, mivel nem kizárólagosan rokonszálak, hanem inspirációk is felfedezhetőek egymás művészetében – nyomatékosította köszöntőjében Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke.

mti

Hozzászólások lezárva.