Augusztusban közösen Picasso és Modigliani

A Picasso-kiállítás meghosszabbításával a 20. század festészetének két hangsúlyos alkotója, Picasso és Modigliani művészetét átfogóan bemutató két nagymértékű tárlat érzékelhető egy időben augusztus 28-ig a Magyar Nemzeti Galériában.

„Internacionális szempontból is fölöttébb komoly bemutatása Picasso művészetének a pillanatnyi budapesti bemutató, mivelhogy 14 éves kori első festményétől az utolsó jókora művekig az összes korszakából számottevő remekműveket láthatunk” – mondta Bellák Gábor művészettörténész az M1 aktuális csatorna kedd reggeli adásában.

Kitért arra, hogy a 92 évig élt Pablo Picassótól, az egyik hatalmas hatású alkotótól száz mű megfigyelhető a Magyar Nemzeti Galériában, a tárlatra immáron nagyjából 130 ezren váltottak jegyet. A száz kiállított műből 74 a párizsi Picasso-múzeumból érkezett, ami tekintélyes szó egy kimagasló francia gyűjtemény tekintetében. A tárlathoz a Szépművészeti Múzeum, a Ludwig-gyűjtemény, azonfelül komoly határon túli múzeumok járultak hozzá Picasso-alkotásokkal, ezáltal a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a bázeli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie.

„Picasso permanensen rajzolt, módfelett termékeny szerző volt. Több műteremmel rendelkezett, a budapesti tárlat felvezetőjében is van egy széria ezekből a műtermekből. Már huszonéves korától voltak gyűjtői, a világ terjedelmes múzeumai elég korán vásároltak tőle. A Szépművészeti Múzeum is már 1908-ban vett Picasso-grafikákat” – sorolta a művészettörténész.

Bellák Gábor szólt arról, hogy a Magyar Nemzeti Galériában a Picasso-tárlattal párhuzamosan, és még azon túl is, egészen október 2-ig szemügyre vehető a múlt század másik fontos képzőművésze, az olasz festő- és szobrász Amadeo Modigliani kiállítása.

„Ez a bemutató Magyarországon eddig példátlanul gazdag szortírozás az avantgárd és a modernizmus valószínűleg legszerethetőbb és legbarátságosabb alkotójától, aki jóformán csak aktokat és portrékat festett” – mondta Bellák Gábor.

mti

Hozzászólások lezárva.