Nosztalgiakocsi a százhúsz éves kisföldalatti helyett

Százhúsz évvel ezelőtt nyitották meg a millenniumi földalatti vasutat, mai közismert nevén a kisföldalattit Budapesten. Az évforduló alkalmából a 11-es pályaszámú nosztalgiakocsi május 2-ai héten öt éjszaka végigmegy a vonalon, keddtől ugyanakkor időszaki fotókiállítás tekinthető meg a Deák téri múzeumban – közölte a BKV Zrt.

A közleményben felidézték: 1896. május 2-án nyitották meg a vonalat, a földalatti vasút a mai Vörösmarty tér (korábbi Gizella tér) és a Széchenyi fürdő (Artézi fürdő) közt szállította az utasokat. A budapesti volt a kontinentális Európa első kéregvasútja, május 8-án a millenniumi ünnepségekre érkező Ferenc József, az Osztrák-Magyar Monarchia első uralkodója is utazott rajta – írták.

Nosztalgiakocsi a százhúsz éves kisföldalatti helyett

Nosztalgiakocsi a százhúsz éves kisföldalatti helyett

A millenniumi földalatti vasút a föld alatt 3,2 kilométeren, a felszínen mindazonáltal 463 méteren futott, ma a vonal 4,4 kilométer hosszú. A megállók száma nem változott, ma is tizenegy, de akkoriban ezek közül csak kilenc volt a föld alatt, kettő ugyanakkor a felszínen. A megnyitás után 20 jármű vitte az utasokat a vonalon, ma 23, akkor óránként 40 kilométeres volt a maximális sebesség, ma 50 kilométeres.

Az évforduló alkalmából a BKV forgalomba állítja 11-es pályaszámú földalattikocsiját, az „Öreg Hölgyet”, amely ezen a héten hétfőtől péntekig éjszakánként végigmegy a teljes vonalon. A programon csak regisztrálás után, érvényes nosztalgiajeggyel lehet részt venni. Szombaton és vasárnap a BKV a kisföldalatti járműtelepén is kiállítja a 120 éves kocsit.

Keddtől a Deák téren, a Földalatti Vasúti Múzeumban – ahol üvegajtók mögött a kisföldalatti egy régen leválasztott része a mai napig szemlélhető – az állandó expo mellett időszaki fotókiállítással várják a vendégeket.

MTI

Hozzászólások lezárva.